Petog (i posljednjeg) dana Europskog prvenstva u Statteggu (Graz) na redu je bila klasična XCO utrka sa zajedničkim startom po kategorijama. Na istoj stazi sljedeće će godine biti održano UCI Europsko prvenstvo (osim za elite), tako da su je U17 (koji su dogodine juniorke/juniori) mogli dobro upoznati. Startne pozicije određene su prema rezultatima protekla tri dana, a s obzirom na veliki broj natjecatelja (kadeti preko 140) očekivala se gužva u prvoj polovici kruga. Zajednički dogovor večer prije bio je napasti od početka bez kalkulacije i pokušati popraviti pozicije, bez obzira što na startu nismo bili u prvim redovima.
Nakon kišne epizode prije dva dana, svanuo je sunčan dan i staza je bila skoro pa idealna.
Prva je krenula Ida Trstenjak, te sigurnom vožnjom bez rizika, uz manje tehničke probleme, završila kao 58.
Mihael Krobot i Ivan Peruško sljedeći su krenuli prašiti po stazi, i vidjelo se da su odlučili pokazati što mogu i znaju zadnji dan.
Mihael unatoč padovima nije posustajao do kraja i imao je najbolju utrku Prvenstva. Ni ozljeda od dana ranije nije ga u tome omela.
Ivan je odlučio pokazati kako se vozi nizbrdo po tehničkim dijelovima i tu je dobivao pozicije. Uzbrdo je unatoč nakupljenom umoru vozio odlično. Završili su kao 76. i 88.
U utrci kadetkinja Karmen Škiljić osjetila je umor nakon četiri intenzivna dana, a nije pomogla ni jaka bol u leđima. Usprkos tome dala je sve od sebe, pogotovo na spustu, no nije bilo dovoljno za ulazak u treći krug (pravilo 80 %). Na kraju je bila 51.
Najteži zadatak imali su kadeti Mirko Budimlić i Stjepan Hunjak zbog velikog broja natjecatelja na startu.
Mirko je zaboravio na bol u koljenu koja ga prati dva dana, te odličnom vožnjom nizbrdo i izvlačenjem maksimuma uzbrdo došao do 113. mjesta.
Danas je Stjepan krenuo u osvajački pohod u želji da popravi dojam nakon blatne utrke. Bez tehničkih grešaka i velikim zalaganjem uzbrdo, a posebno agresivnim spustom, dobijao je pozicije. Ukupno je bio 94.