U sklopu Svjetskog prvenstva u cestovnom biciklizmu u Innsbrucku u Austriji, održan je 187. po redu UCI kongres, pod predsjedanjem predsjednika g.Davida Lapartienta, uz sudjelovanje predstavnika većine od 194 države članice. Hrvatsku su predstavljali glavna tajnica HBS-a Ivana Ruszkowski i predsjednik Tomislav Zadro.

Kongres je na dnevnom redu imao čak 22 točke, poput prijema novih članica (Čad, Zelenortski otoci, Cookovo otočje), redovnih godišnjih izvještaja za 2017., planova za 2019.godinu (financijskog i plana rada), borbe protiv dopinga (UCI ima vlastitu anti-doping agenciju CADF, za što je dobio nagradu WADA-e), novosti u borbi protiv tehnološkog dopinga (nacionalni savezi dobiti će od UCI-a tablete za njegovu detekciju), kotizacije Nacionalnih saveza (koje ostaju nepromijenjene za 2019.godinu).

Jedna od najvažnijih tema na kongresu bio je strateški dokument pod nazivom ‘Agenda 2022’ u kojem UCI promišlja biciklizam u sljedećem 4-godišnjem razdoblju.  UCI gleda na biciklizam kao globalni sport i stavlja naglasak na: solidarnost, atraktivnost, suradnja, vjerodostojnost i vizija. UCI želi u budućnosti promovirati i razvijati sve biciklističke discipline, te će se u budućnosti održavati Svjetska prvenstva u više disciplina na jednoj lokaciji.

UCI je u svoj sustav integrirao i E-bicikle kao novu disciplinu i uveo regulativu, a i u Francuskoj je održano prvo Nacionalno prvenstvo u E-bike XCO disciplini (pobijedio je Julien Absalon, jedan od najuspješnijih svjetskih MTB vozača).

Važna promjena odnosi se na status ženskog biciklizma, te izjednačavanje s muškim. Ženske ekipe će se organizirati po uzoru na muške (world i continental) te se izjednačavaju iznosi minimalnih ugovora – plaća i  nagrada na utrkama u muškom i ženskom biciklizmu.

UCI je dodijelio nagrade za doprinos biciklizmu koje su dobili su legenda biciklističkog sporta Eddy Merckx te direktor najveće utrke na svijetu Tour de France-a, Christian Proudhomme (inače novinar po zanimanju).

Nakon završetka konferencije, glavna tajnica i predsjednik HBS-a su  pozvali predsjednika Svjetske biciklističke federacije, Davida Lappartienta da sljedeće godine posjeti Hrvatsku.  Predsjednik  UCI-a je obećao da će pokušati uskladiti posjet Hrvatskoj sa svojim obvezama za 2019.godinu.