Hrvatska juniorska reprezentacija nastupila je na utrci u Beogradu, a mlađi juniori su u sklopu reprezentacije nastupili u pratnji Pavela Potočkog na utrci u Austriji. U nastavku je izvješće izbornika Predraga Jokiće, te Pavela Potočkog:

 

Izvješće sa nastupa juniorske reprezentacije,

 

„Trofej Beograda – Milan Panić“, 6. -7. kolovoza 2016.

 

Organizator je predvidio nastup ekipa koje sačinjava 5 vozača, tako da su na utrci nastupili: Viktor Potočki, Fran Majoli, Danijel Baltić, Lorenzo Marenzi i Marko Vujević. (Filip Kvasina, Damir Čančar i Sven Jakopović su nastupili sa klupskim ekipama). U pratnji su bili direktor reprezentacije Nino Potočki i juniorski izbornik Predrag Jokić. Na utrci je nastupilo 70 biciklista iz 10 država (reprezentacije i klubovi). Naši reprezentativci su pokazali maksimalnu ozbiljnost te momčadski duh i zajedništvo tako da su tijekom cijele utrke odlično odrađivali sve zadatke koji su im određeni  za pojedinu etapu. Primaran zadatak je bio „sačuvati“ i pomoći Viktoru Potočkom koji je na ovakvoj stazi i jakoj međunarodnoj konkurenciji imao najviše izgleda za visok etapni i generalni plasman. Za razliku od svih ostalih reprezentativaca Marko Vujević je imao nešto slobodniju ulogu…, što je na kraju i uvjetovalo njegov odličan rezultat u generalnom plasmanu (Marko je uz Viktora jedini naš junior 1. godine). U ovom izvješću želim još jednom zahvaliti svim reprezentativcima na velikoj predanosti cilju koji smo odredili prije početka utrke. Moram napomenuti da nam je nakon utrke i glavna sutkinja čestitala na borbenosti i aktivnosti tijekom cijele utrke.

Najbolji etapni rezultat je bilo 4. mjesto Viktora u 2. etapi, da bi u generalnom plasmanu Viktor Potočki bio 7. Marko Vujević 11. Danijel Baltić 28. Fran Majoli i Lorenzo Marenzi su zbog pada (koji nisu sami skrivili) i defekta ostali u 2. etapi bez generalnog plasmana.

Utrka „Trofej Beograda – Milan Panić“ je odlično koncipirana i organizirana te je sasvim jasno zašto je to utrka sa popisa UCI kalendara. Domaćini i organizatori su nas (kao i sve druge ekipe) veoma lijepo i ljubazno primili i ugostili tako da je bio pravi užitak nastupiti na 45. izdanju ove utrke. Za kraj želim još samo dodati da Biciklističkom savezu Srbije želimo još puno izdanja ove predivne utrke a našoj reprezentaciji uspješan nastavak priprema za predstojeće Europsko i Svjetsko prvenstvo.

 

Izbornik Predrag Jokić

 

 

IZVJEŠĆE JUGENDTOUR 2016

 

Reprezentacija Hrvatske u kategoriji mlađih juniora nastupila je na etapnoj utrci Oststeiermark Radjugendtour u Austriji. Utrka se sastojala od 4 etape, a Hrvatsku su predstavljali Carlo Jurišević, Marin Jotanović, Zvonimir Zadro, Roko Fržop, Toni Srbić i Karlo Knežević. U prvoj etapi pobjedu je odnio belgijski prvak Thibaut Ponsaerts. Hrvati nisu bili najbolje plasirani, ali se najviše iskazao Zvonimir Zadro koji se našao u glavnom bijegu devetorice biciklista i koji je kasnio dao pobjednika, ali Zvonimiru je nažalost na završnom brdu ponestalo snage te je popustio i sustigla ga je grupa. Glavna grupa je za bjeguncima zaostala za minutu i 45 sekundi, a najbolje plasirani je bio Carlo Jurišević kao 38. Zvonimir Zadro bio je 39., a Roko Fržop 46. Drugog dana je etapu otežala jaka kiša koja je padala veliki dio utrke, te temperatura koja se spustila ispod 15°C. U vremenu pobjednika u cilj je ušao samo Roko Fržop kao 38. Marin Jotanović bio je 58., a Zvonimir Zadro 86. Carlo Jurišević nažalost zbog kvara na biciklu nije uspio završiti etapu. Trećeg je dana na rasporedu bila najteža, kraljevska etapa za koju se znalo da će ju rijetko koji vozač „preživjeti“. Pobjedu je odnio Slovak Stefan Michalicka, a najbolje plasirani hrvatski biciklist bio je Carlo Jurišević na 42. mjestu sa zaostatkom od 2 minute i 12 sekundi. Zvonimir Zadro bio je 59., Roko Fržop 68., Marin Jotanović 73., a Toni Srbić 85. Zadnji je dan vožena najduža etapa, duljine 82.4 km. Pobijedio je opet Slovak Michalicka. Najbolje plasirani biciklist bio je Roko Fržop koji je kroz cilj prošao kao 12., dok su Carlo Jurišević i Zvonimir Zadro bili 70., odnosno 71. U generalnom poretku najbolje rangirani naš biciklist bio je Roko Fržop kao 41. sa zaostatkom + 6:12. Zvonimir Zadro bio je 54. (+11:20), a Carlo Jurišević 85. (36:40). Marin Jotanović nije uspio završiti utrku zbog problema na biciklu te nije završio zadnju etapu kao i Toni Srbić. Utrku također nije završio Karlo Knežević koji nije završio nijednu etapu.

            Mogu reći da sam zadovoljan kako je utrka prošla te je bilo u skladu s očekivanjima svih nas. Zvonimir i Roko su zadovoljili te pokazali kako su zreli i spremni nastupiti sljedeće godine za juniorsku reprezentaciju na mnogo jačim utrkama i vjerujem da će tamo raditi dobar posao. Utrku, a i sve ostalo vezano uz nju također je vrlo profesionalno shvatio mladi Carlo Jurišević koji je godinu dana mlađi od ostalih dečkiju te je tek „čitao“ stazu za sljedeću godinu kad ćemo na ovoj utrci puno očekivati od njega. Marin Jotanović je dobro odvezao svoju prvu etapnu utrku kao i prvi nastup za kadetsku reprezentaciju i nadam se da će skupiti još potrebnog iskustva da također može nastupiti na kojoj utrci u juniorkoj kategoriji.

 

Pavel Potočki