FISE WORLD CUP- Chengdu
Zadnji stop FISE WORLD CUP-a u Chengdu-u sam se kvalificirao sa 16. mjestom u polufinale.
U polufinalu sam napravio sve i jedan trik koji sam isplanirao i plasirao se u finale sa 1. mjestom. To mi je jednostavno dalo još vise motivacije i energije za finale.
Ovo je bilo prvi puta da sam se na tako jednom od najvećih natjecanja na svijetu uspio progurati između največih imena na vrh.
Dan finala. Osjećam se sretno i spremno pokazati najbolje trikove koje mogu napraviti. Prva vožnja je išla glatko i napravio sam sve što sam isplanirao. Druga vožnja počela je još bolje jer sam malo više pritisnuo na jačini trikova radi boljeg plasmana. Sve je išlo savršeno do quad tailwhipa(4 puta zavrtim bicikl oko njegove osi u zraku). Kada sam krenuo u trik osjetio sam da sam mrvicu spori ali sam znao da ga mogu iskontrolirati. I kada sam doskočio znao sam da moram pritisnuti više nego inače kada ga radim. Što sam i uradio ali u tom trenutku doskoka mi je rame iskočilo van ali se i vratilo samo natrag u mjesto. U tom trenutku je bila jaka bol i prvi puta susretanje s takvom ozljedom tako da sam se odlučio pustiti na pod da ne bi došlo do neke ozbiljnije ozljede. Sve u svemu ja sam bio i još uvijek sam zadovoljan svojom izvedbom na zadnjom stopu svjetskog kupa. Pokazao sam da mogu biti na samom vrhu samo još trebam više vježbati što se tiče bmx-a a i svojeg tijela da bude spremno na sve pokrete i svu silu.
Nakon pada liječnička ekipa koja je s nama uvijek na natjecanjima pregledali su mi rame. Na svu sreću samo lakša povreda ramena. Rekli su mi ako želim nastupiti za 5 dana na svjetskom prvenstvu da moram lediti i vježbati da se rame nebi ukočilo. Stavili su mi fizio taping i stavljao sam više puta na dan led na rame. Hodao na bazen i radio vježbe u vodi da nemam preveliko opterećenje na rame. U četvrtak smo imali prvi trening za svjetsko prvenstvo, ujedno test za moje rame da vidim hoće li izdržati. Na svu sreću nisam ni osjetio rame ni u jednom trenutku i trening je prošao i bolje od očekivanog.
Petak dan kvalifikacija. Uspio sam napraviti dvije solidne vožnje bez pada i to me kvalificiralo za polufinale na 11. mjestu. Sretan što je prošlo bez problema i da je rame izdržalo. Naravno nakon vožnje led na rame, a nakon toga opet vježbe u bazenu da se rame nebi ukočilo. Skoro najvažniji dan je subota, samo 12 najboljih u tom trenutku ide u finale. Stvarno sam se super osječao, uopće sam zaboravio da je nešto bilo s ramenom. Isplanirao sam svaki trik u glavi na određenom elementu u skateparku, doslovno sam naučio napamet sve i jedan trik. Vrijeme je za moju prvu vožnju. Sretan da mogu prezentirati Hrvatsku kao državu na prvom Svjetskom prvenstvu u BMX-u. Krenuo sam s jednim od težih trikova i napravio ga savršeno i u glavi mi je bilo olakšanje i bio sam siguran da će sve ići savršeno. No u jednom transferu iz jednog elementa u drugi sam se vjerojatno previše opustio i pao sam. Ništa strašno, samo sam se otsklizao i odma se dignuo i nastavio. Napravio sve najbolje trikove koje mogu. Nažalost radi tog malog pada sam dobio slabu ocjenu(svaki pad ili puštanje noge s trika se ocjena smanjuje skoro za pola). Drugu vožnju sam odvozio bez pada i ukombinirao sve najbolje trikove koje mogu napraviti i dobio jako dobru ocjenu. Ali se zbrajaju oba dvije vožnje , i radi pada sam završio na 16. mjestu što nije bilo dovoljno za plasman u finale. Ali sve u svemu sam sretan što sam uopće mogao voziti jer u početku moj nastup nije bio siguran radi ozljede ramena.
Martin Ranteš