Proteklog je vikenda MTB reprezentacija nastupila na najvećem i najjačem natjecanju sezone, Svjetskom XCO prvenstvu. U sastav su odabrani najbolji i najkonstantniji mladi natjecatelji cijele sezone: juniorka Larisa Bošnjak, junior Stjepan Hunjak te u kategoriji do 23 godine Matija Meštrić. Ekipi se pridružio i Josip Meštrić koji je proveo oko tri mjeseca u kampu na poziv UCI-a.

Prvenstvu je prisustvovao i naš najugledniji i najiskusniji međunarodni UCI sudac, g. Bruno Valčić, kao dio tima koji je obavljao kontrolu bicikala radi prevencije mehaničkog dopinga. Tako je bogatom cestovnom iskustvu (Tour, Giro, Vuelta, OI, SP, Svjetski kup,…) dodao i SP XCO.

Činjenica da je domaćin bio švicarski Lenzerheide garantirala je vrhunsku organizaciju i spektakl svim natjecateljima i zaljubljenicima u brdski biciklizam. Staza je poznata po utrkama Svjetskog kupa, i dokaz je kako nisu potrebni ekstremni dijelovi poput opasnih spusteva i velikih skokova da bi došlo do selekcije najboljih. Čak nije bilo ni pretjerano dugih uspona (samo jedan od dvije minute), ali je staza bila izuzetno dinamična s vrlo malo mjesta za odmor i hidrataciju. Glavnu prepreku predstavljalo je mnoštvo korijenja koje razbija ritam i traži konstantnu koncentriranost, i razlog je zbog kojeg je velika većina vozila bicikle sa stražnjim amortizerom.

Naši su cure i dečki pokazali maksimalno zalaganje i posvećenost sportu i natjecanju, te su izvukli najviše što su mogli u izuzetno jakoj i biranoj konkurenciji. Imali su priliku natjecati se s najboljim svjetskim vozačima te ih vidjeti izbliza na djelu i u utrci ali i treningu, i sve to uz bodrenje tisuća oduševljenih gledaoca. Postignuti rezultati u skladu s u s realnim očekivanjima i iako smo među posljednjima, svi su motivirani za daljnji rad te su izrazili želju i volju da se stanje popravi, što je i bio cilj nastupa. Tako je Larisa bila 51./53, Stjepan 97./100, Matija 82./93 te Josip 93. (defekt). Svi su isključeni zbog pravila 80 %, što je na krugu koji su najbrži vozili ispod 12 minuta bilo teško zadovoljiti.
U sklopu Prvenstva održan je i forum nacija gdje se razgovaralo o izmjenama UCI pravilnika te o detaljima važnijih natjecanja (OI, SP, SK,…). Jedna od zanimljivijih novina jest povećanje broja natjecatelja u štafetnoj utrci na šest, a u svrhu spolne izjednačenosti (3+3).
Također je obavljen i neformalni sastanak s gđom Belindom Tarling, High Performance Manager pri UCI-u koja je, između ostalog, odgovorna i za izbor i organizaciju kampa natjecatelja, a sve u svrhu podrške našim mladim talentima. Postavljen je upit za kadetsku kategoriju na što smo dobili usmeno obećanje realizacije, te se nadamo ostvarenju u sljedećoj sezoni.