Na Europskom XCO prvenstvu održanom 29. srpnja u Statteggu (Austrija), nastupile su juniorke Larisa Bošnjak i Karmen Škiljić, juniori Roko Fržop i Stjepan Hunjak te U23 Matija Meštrić. Prema kriterijima selekcije u reprezentaciju objavljenim u prosincu 2017. i dostavljenim svim klubovima, na EP su pozvani vodeći i drugoplasirani na utrkama Kupa (poredak dostupan na stranicana GrabarSporta), te aktualni državni prvaci po kategorijama.

U kategoriji U23 uvjete je zadovoljio samo Matija Meštrić (apsolutni državni prvak i prvi u Kupu), dok je drugoplasirani s NP, Anthony Bilić, za Matijom kasnio više od 5 minuta, što na jačoj utrci u inozemstvu znači 10 do 15 mjesta lošiji plasman. Uz to, prosječno vrijeme kruga bilo mu je za 38 sek lošije od prvoplasiranog kadeta (Fran Bošnjak). Također, od izborne četiri utrke završio jesamo jednu na početku sezone (ukupno 8. u poretku Kupa), i sa tek jednom jačom utrkom izvan Hr.

Kod žena U23 nismo imali predstavnicu jer je naša jedina dobra natjecateljica Ema Filipović kroz sezonu imala nešto lošije rezultate od očekivanog i zaostatke koji ne bi bili konkurentni na EP.
Reprezentacija je u Grazu boravila od 25. do 29. srpnja, te su svi imali priliku dobro upoznati stazu i odmarati se. Svima je uglavnom bilo poznato što ih očekuje, pa smo se koncentrirali na dva nova  skoka i utvrđivanje linija. Tehnički staza nije bila preteška, ali su 220 m penjanja po krugu i vrućina utrku učinili vrlo zahtjevnom.
Po prvi smo puta imali juniorku u krugu s pobjednicom (Stigger), što je uspjelo Larisi sigurnom i dobrom vožnjom u prva tri kruga. Odvozila je bez nepotrebnih rizika nizbrdo i maksimalno uzbrdo te uspjela zadovoljiti normu 80 % u odnosu na vrijeme kruga vodeće. S rezultatom je bila, s pravom, sretna i zadovoljna. Čestitamo! Utrku je završila kao 39. od 45 uvrštenih.
Juniori su imali nešto teži zadatak zbog manjeg vremena po krugu kao i većeg broja krugova, tako se Stjepan plasirao na  77. mjesto od 83 natjecatelja u cilju. U pristupu i ozbiljnosti pokazao je zrelost i želju za napretkom, te se do kraja borio s nadom u što veći broj odvoženih krugova. Ipak, isključen je u trećem krugu (od pet), a za ulazak u četvrti nedostajalo je desetak sekundi.
Posljednu utrku imala je kategorija U23 sa šest zadanih krugova, pa je Matija znao da će morati imati besprijekornu utrku za dobar plasman. Prva dva kruga odrađena su odlično, no visok tempo i pad koštao ga je nešto sporijim trećim krugom, te je isključen u četvrtom. U konačnom poretku bio je 59. od 64 uvrštenih. Rezultatom ni sam nije bio do kraja zadovoljan, no pohvalan je ozbiljan pristup i realnost u mogućnostima i stvarnom stanju.
Od naših ostalih natjecatelja, Karmen se plasirala na 42. mjesto s krugom zaostatka a Roko na 80. s dva kruga manje. Unatoč velikoj želji, odvozili su nešto slabije od očekivanja, dijelom i zbog ozljeda (Karmen s NP a Roko s treninga dan prije EP), ali i zbog opuštenijeg pristupa ozbiljnom natjecanju.
Ovo je svima bilo prvo veliko i jako mtb natjecanje u jačim kategorijama (osim Matiji), te su imali priliku osjetiti atmosferu i pritisak s kojim se moraju nositi ako žele postići uspjeh od kojeg smo, bar za sada, dosta udaljeni. Biciklistički orijentirane nacije imaju veliku bazu mladih talenata, no to ne znači da se ne može uspjeti marljivim radom i upornošću, uz realan pristup, što će uvijek rezultirati pozivom u sastav reprezentacije.