Prošlog je vikenda u češkom Brnu održano Europsko XCO prvenstvo na kojem su nastupili najbolji mladi hrvatski brdski biciklisti i biciklistice koji su se dokazali rezultatima i radom kroz cijelu sezonu. To su juniorka Karmen Škiljić, junior Stjepan Hunjak i do 23 godine Matija Meštrić.

Prva je nastupila Karmen i od 44 uvrštene juniorke zauzela 32. mjesto sa zaostatkom 11:40 (~18 %) za Švicarkom Schneebeli (1:02:57). Ostvaren je primarni cilj ostanka u krugu (vozile su ih pet) što je značilo da je u četiri kruga smjela zaostati ispod 10 minuta kako bi izbjegla isključenje na 80 % iza vodeće. Iako je zaostatak u cilju i dalje dosta velik, veseli postepeni napredak u odnosu na prošle godine.

Stjepan se plasirao na 77. mjesto od 87 uvrštenih, a isključen je iz utrke na kraju četvrtog kruga (od šest) zbog primjene pravila 80 %. Prosječno je po krugu za pobjednikom Belgijcem Malezsewskim kasnio oko dvije minute (oko 18 % na 11 minuta). Najviše je izgubio u gužvi prvog kruga s obzirom da je juniorska kategorija bila najbrojnija (92 natjecatelja).

U nedjelju je Matija u kategoriji do 23 godine zauzeo 48. mjesto od 65 uvrštenih. Imao je najteži zadatak probati ostati u krugu s najboljima (pobjednik je bio Rumunj Dascalu, 1:17:27). S obzirom na zaostatke od oko 1:20 (~ 12 %) po krugu u prvom dijelu utrke sve je ukazivalo da bi u tome i mogao uspjeti. Malo popuštanje sredinom utrke ipak je rezultiralo s oko jedne min viška te je u pred ulaz u posljednji krug isključen. Bez obzira na to, rezultat je odličan i pokazao je dobru formu što se vidjelo već i na državnom prvenstvu. Ujedno je napravio i najbolji rezultatski pomak do sada.

Posebno bi pohvalili ozbiljnost i predanost natjecatelja u pristupu ovako velikom natjecanju, kao i borbu za svaku poziciju i sekunde kroz sve utrke.

Rezultati: http://uec.ch/en/event/97/2019-uec-mtb-xco-xce-xcr-junior-under-23-elite-european-championships