Talijanske terme Darfo Boario ove su godine bile domaćin Europskog XCO/XCE prvenstva, u zamjenu za prvotno planirani turski Istanbul. Tako je u svega tri mjeseca realiziran projekt u zemlji tradicionalno orijentiranoj svim vrstama biciklizma. U planu rada reprezentacije bio je nastup na Prvenstvu, kao vrhunac prvog dijela sezone, te je ovom promjenom mjesta održavanja olakšana organizacija odlaska.

Također, na upit iz HBS-a, otvorila se jedinstvena prilika sudjelovanja na mtb kampu od 21. do 30. srpnja, prvom takve vrste, a u svrhu priprema za Prvenstvo. Iz UEC-a poziv je stigao za dvoje natjecatelja i pratnju. Odabir kandidata za kamp izvršen je na osnovu rezultata i konstantnosti na međunarodnim utrkama od početka sezone te zaostataka u postotcima za pobjednikom utrke, bez obzira na spol. Odlučeno je da to budu Matija Meštrić i Marko Vujević. Za nastup na Prvenstvu pozvana je i Ania Žufić, kao nagrada za trud kroz sezonu.

Cilj kampa pod pokroviteljstvom WCC-a (Svjetskog biciklističkog centra) bio je omogućiti natjecateljima pripreme za utrku kao i profesionalcima, uz dodatnu edukaciju o treninzima, psihologiji, fiziologiji, planiranju, prehrani i drugim segmentima vezanim uz natjecanje i trening. Jedina preokupacija vozača bio je trening, prehrana i odmor. Svakog se dana znao točan raspored kojeg se trebalo pridržavati: od ustajanja, obroka, treninga, odmora i radionica. Smještaj je osiguran u hotelu s četiri zvjezdice i punim pansionom. 

Treninge natjecatelja vodio je Charlie Evans akreditiran od strane UCI-a. Istovremeno, izbornici su bili na cjelodnevnoj edukaciji za mtb trenere 2. razine (od mogućih tri), uz prisustvo na dijelu treninga vozača. Predavači su bili Belinda Tarling – UCI performancemanager i David Eggertswyler – UCIexpert.

Za bicikle natjecatelja svakodnevno se brinuo Jean-Louis Huihard-Thebault, službeni serviser UCI-a s iskustvom kao mehaničar profesionalnih momčadi. Prisustvovao je i treninzima zbog eventualnih kvarova, te opskrbljivao vozače vodom i hranom.

Reprezentaciji se 24. srpnja pridružila i Ania, te smo je u dogovoru s voditeljima kampa pridružili ostatku sudonika kao ravnopravnu članicu sa svim povlasticama (treninzi, radionice, servis bicikla).

S obzirom da se osim XCO utrka održavalo štafetno natjecanje i eliminator, u planu kampa bilo je sudjelovanje u njima kao priprema za glavnu utrku. Svaki natjecatelj birao je u čemu se želi okušati, a sve u dogovoru s trenerom kampa. Ishodovana je dozvola za nastup u štafeti kao ekipa CMC (Centre Mondial du Cyclisme),po prvi puta na velikim natjecanjima ali izvan konkurencije. Svo troje naših natjecatelja odlučilo se tako za štafetu koja od ove godine sadrži pet članova, a pridružili su im se reprezentativci Crne Gore.

Staza duljine oko 4 km sa 150 m penjanja tehnički je bila zahtjevna sa strmim usponima i dropovima koji su zahtijevali maksimalnu koncentraciju i vrhunsku spremnost. Dio staze sadržavao je i pump-track, te ravni dio po asfaltu i travi. Da će biti potreban oprez  vidjelo se već na treningu kada je nekoliko vozača nakon pada bilo odneseno sa staze u nosilima.

Večer prije utrke  precizno je napravljen plan aktivnosti do starta i u samoj utrci. Vozači su mogli reći koje informacije i kada im trebaju, te raspored dodavanja bidona. Unaprijed se znalo tko će i gdje biti na stazi. Moja odluka bila je prisustvo na najopasnijem dijelu staze gdje se događao najveći broj teških padova, a mogao sam vidjeti vozače pet puta u prolazu. U feed zoni bili su prije spomenuti mehaničar Jean-Louis i mag.kin. David, izbornici i treneri BiH A. Njemčević i Makedonije Lj. Kondev. Osim mene, a u službi vozača na stazi su se  nalazili trener Charlie te trener i izbornik San Marina M. Tura. 
U subotu u 9.30 prva je startala Ania, a Josip i Marko u 12 sati.

Ania je utrku odvozila u skladu s očekivanjima prema ovogodišnjim rezultatima na međunarodnim utrkama. Tehnički je dobro i sigurno vozila nizbrdo, no teške uzbrdice donijele su većinu zaostatka. Utrku je završila kao 32. od 36 uvrštenih s krugom manje (vozila su se tri kruga + uvodni). Nakon uvodnog kruga (polovica velikog) i prvog velikog kruga, zaostatak za pobjednicom Austrijankom Stigger  iznosio je 7:05 na 23:04 minute (oko 31 %). Zbog primjene pravila 80 %isključena je u sljedećem krugu.

Josip i Marko u velikoj su se grupi od 88 vozača na startu dosta dobro snašli, iako je bila vidljiva nervoza i uzbuđenje prije utrke.  Obojica su iskoristila svoje jake strane, Marko na usponima i ravnim dijelovima, dok je Josip bio sigurniji na spustovima. Po vlastitom priznanju, na vrh uspona su dolazili prilično iscrpljeni, pa je bilo teško kontrolirati bicikl na zahtjevnim tehničkim dionicama. To je rezultiralo i Markovim padom na mjestu gdje sam stajao, u četvrtom krugu, na sreću bez posljedica. Josipov zaostatak za pobjednikom Španjolcem Cullell Estapeom nakon uvodnog + dva kruga bio je 8:32 na 33:05 (oko 25 %), a Markov 6:55 (oko 21 %). Obojica su isključena u trećem, predzadnjem krugu (vozila su se četiri kruga + uvodni) Završili su kao 62. i 66. od 77  uvrštenih. S obzirom na rezultate kroz sezonu očekivao sam nešto bolji plasman, ali vjerujem da će iskoristiti iskustvo velikog natjecanja i naći motivaciju za napredak, što su i sami zaključili u analizi utrke.

https://www.mysdam.net/events/event/results-download_39168.do