Kadetska i juniorska mtb reprezentacija nastupila je na utrci austrijskog kupa u sklopu KitzAlpBike festivala u Kirchbergu.
Sastav su činile kadetkinje Larisa Bošnjak i Jana Filipović, kadeti Mirko Budimlić i Stjepan Hunjak te juniorka Ania Žufić. U pratnji je bio i Vladimir Hunjak.
Zbog maturalnog ispita nisu sudjelovali Josip Meštrić i Ema Filipović, te Marko Vujević koji je nastupio na državnom cestovnom prvenstvu kao i kadet Luka Okmažić.
Kadetska staza nije bila pretjerano tehnički zahtjevna ni duga, tako da su je u subotu na treningu svi odvozili u cijelosti bez problema, po suhim uvjetima. Juniori i elite imali su dodatno kraći korjeniti spust koji smo uvježbali, da bi na kraju u nedjelju bio izbačen.
Nažalost, prije starta počela je kiša i nije prestala tijekom kadetske i juniorske utrke. Neposredno uz startni prostor nalazio se  veliki natkriveni garažni prostor pa su se svi kvalitetno zagrijali.
Jana i Larisa odvozile su u skladu s očekivanjima te završile kao 10. i 11. od 14 uvrštenih. Nisu se predavale unatoč teškim uvjetima što dokazuju i konstantna vremena po krugovima. U odnosu na prvoplasiranu kasnile su oko 2,5 minute po krugu.
Mirko i Stjepan odlično su startali te na prvi uspon došli među prvima (Stjepan odmah iza vodećeg). Ipak je to bilo za taj dan sve, pa su postepeno gubili pozicije i u cilj ušli zajedno kao 18. i 19. (od 26) sa zaostatkom 10:46 (pobjednik 42:30). Vremena po krugovima bila su na razini drugoplasirane kadetkinje, što naravno ostavlja puno prostora za napredak.
I utrku juniorki označila je kiša, pa je sada već namoćena i razgažena staza bila zahtjevna. Ania je od starta uhvatila svoj ritam i uz konstantna vremena krugova završila kao sedma od 10 uvrštenih. Zaostatak za pobjednicom, trenutno vodećom juniorkom UCI ljestvice (Stigger), bio je 11:41 (22 %). Tim plasmanom osvojila je osam bodova.
Nakon skorašnjeg državnog XCO prvenstva i na temelju rezultata kroz sezonu, bit će određen sastav reprezentacije za nastup na Europskom prvenstvu mladih u Grazu kao i EP XCO u Italiji.

Pavao Roset

Rezultati