Turističko mjesto u blizini tromeđe Poljske, Češke i Slovačke, Wisla proteklog vikenda je drugu godinu za redom ugostio europsko prvenstvo u brdsko biciklističkom spustu, downhillu. Staza koja je dio bike parka Stožek s startom na 978m nadmorske visine s istoimenog vrha je srednje duga, sadržavala je mnoštvo elemenata, kamenite, korjenite i strme dijelove, kao i dijelove s skokovima, bentovima, ali i dijelove za šprintanje. Nije prezahtjevna, ali nikako lagana što potvrđuju mnoge probušene zračnice, tragovi na biciklima, ali i na tijelima vozača.

Hrvatska reprezentacija se u Poljsku uputila u sastavu Bašić Ivan i Martin Jurman juniori i Klačinski Nikola i Berislav Topol elite kategorija. U petak smo stigli u Wislu i vozači su pregledali stazu i napravili nekoliko spusteva. Za prijevoz se koristila dvosjedežnica i sve je brzo radilo, tako da se nije čekalo.

Nažalost u subotu na zadnjem treningu Nikola je ozlijedio nožni zglob te uz mirovanje i nedjeljni pokušaj vožnje nije bio u mogućnosti voziti utrku. Martin se do nedjelje oporavio od viroze i probavnih smetnji te mudrom vožnjom skupio snage i odvozio obe vožnje u istom ritmu.
Njegov juniorski kolega Ivan je gornji tehnički dio malo brže odvezao, ali u donjem dijelu je izgubio prednost te zauzeo 20 mjesto, odmah iza Martina koji je kasnio 27 sekundi za pobjednikom Hartenstern Maxom iz njemačke, koji je kasnio za elite pobjednikom samo 3 sekunde.
U elite kategoriji nastupio je samo Berislav Topol te s vremenom 2:36 zauzeo 60. Mjesto s zaostatkom od 23 sekundi. Najbrži vozač utrke je bio domaći Poljak Łukasik Sławomir s vremenom 2:13, inače poznat nama po postoljima i pobjedama na Lošinju i Buzetu.
PoljskaFinals_results

 

Poljska_083105 Poljska155832 Poljska093952