Mješovita reprezentacija Hrvatske u sastavu: Danijel Baltić, Lorenzo Marenzi (oba BK Fortica),  Marko Vujević (BGK Tuškanac), Roko Zorović (BK Sveti Donat), Sven Jakopović (KK Perutnina Ptuj) pojačana mlađim juniorom Marinom Jotanovićem (BK Rijeka) nastupila je obog vikenda, 21.-22.05. na dvjema utrkama u Novom Sadu, odnosno Kovilju. Na utrci su mogli nastupiti juniori, te mlađi juniori rođeni 2000. godine
Prvi dan, u subotu, je vožena kružna utrka na ispadanje u dužini od 87 kilometara. U svakom krugu, izuzev zadnjih 5 krugova eliminirana su zadnja dva vozača. Na ovoj utrci se najbolje iskazao Marko Vujević koji se već u trećem krugu odvojio s četvoricom vozača te je petorka ubrzo dobila prednost od jedne minute. U bijegu su bili Hrvat, Turčin i Mađar kao predstavnici triju najjačih reprezentacija na utrci, te Slovak iz akademije Peter Sagan i srpski vozač Dušan Veselinović iz Partizana. Kako je to društvo bilo dosta šaroliko, a utrka odmicala kraju polako se moglo zaključiti kako će ta petorka dati pobjednika. Na 50. kilometru iz grupe se odvaja reprezentativac turske kojega pokriva naš vozač Danijel Baltić te se daju u lov za vodećima. Dva vozača uskoro sustižu vodeće vozače, ali nažalost Marko Vujević nakon 80. kilometra više nije mogao pratiti tempo vodećih. Vodećima se u zadnjim krugovima priključuju još trojica vozača koja su pobjegla iz grupe. Na sprintu je najbrži bio Turski reprezentativac Dilek Halil Ibrahim, ispred Slovaka Miloša Vojteka i Mađara Zsolta Istlstekkera. Najbolje plasirani Hrvat bio je Danijel Baltić koji je u sprintu bjegunaca zauzeo vrlo dobro 9. mjesto. Marko Vujević bio je 11. a Roko Zorović 21. Lorenzo Marenzi, Marin Jotanović i Sven Jakopović su zbog padova bili eliminirani ranije u utrci.
Drugog dana je u Kovilju vožena utrka u dužini od 108 kilometara. Bilo je jako vruće te je pred vozačima bio težak zadatak. Utrka je bila veoma neizvjesna do samoga kraja uz mnogo pokušaja bjegova. Odlučujući potez napravio je na 70. kilometru srpski biciklist Veljko Stojnić priskrbivši si dovoljnu prednost ispred grupe koja ga nije stigla do cilja te je slavio s 15 sekundi prednosti iako je ona u jednom trenutku iznosila i preko jedne minute. Najbolje plasirani hrvatski reprezentativac bio je Marin Jotanović, kojem je ovo bila prva tako dugačka utrka iako je još mlađi junior, i koji se plasirao na vrlo dobro 13. mjesto. u sprintu grupe. Marko Vujević bio je 34., Roko Zorović 35., Lorenzo Marenzi 44. i Sven Jakopović 46. Danijel Baltić nažalost nije uspio završiti utrku.
Pohvalio bih cijelu ekipu, radili su što sam im rekao i to je bilo dobro prezentirano. Pametno su vozili i imali utrku cijelo vrijeme pod kontrolom. Nažalost, dogodile su se poteškoće u odlučujućim trenucima kao što su grčevi u Markovim nogama prvog dana zbog velike vrućine nakon čega nije mogao izdržati s vodećim vozačima. Isto tako problemi sa Svenovim biciklom u drugoj utrci, zbog prijašnjeg defekta. Zbog toga je rezultatski gledano bilo malo slabije nego što su obećavali za vrijeme utrka.
Također treba napomenuti kako ke na utrci nastupila i mix ekipa Sokol Vinkovci za koju su nastupili: Zvonimir Zadro, Ivan Šotola, Ivan Perša i Roko Fržop.
Pavel Potočki
WP_20160521_15_57_32_ProWP_20160521_17_33_15_ProWP_20160522_11_00_58_ProWP_20160522_11_01_54_ProWP_20160522_11_35_14_Pro